2017. november 22., szerda

SMA 3 (amifampridin foszfát) ?



CORAL GABLES, Fla., 2017. november 21 (GLOBE NEWSWIRE) - A biofarmátus-gyógyszergyártó cég Catalyst Pharmaceuticals, Inc. (Nasdaq: CPRX), amely innovatív terápiák fejlesztésére és forgalomba hozatalára irányul ritka, debilitáns, krónikus neuromuszkuláris és neurológiai betegségekben szenvedők számára, ma bejelentette, hogy a spinalis izomsorvadásos (SMA) típusú betegek tüneti kezelésére céges szponzorált, megfelelő és jól kontrollált, koncepcionális klinikai vizsgálatot indítottak el, amely az Firdapse® (amifampridin foszfát) biztonságosságát, tolerálhatóságát és hatékonyságát értékeli 3.

A tanulmányt egy kutatócsoport végzi, amelyet dr. Lorenzo Maggi és MD Giovanni Baranello, a Milano Milánóban működő Fondazione Istituto Neurologico Carlo Besta vezetett. A vizsgálatot véletlenszerű (1: 1), kettős vak, 2-periódusos, 2-kezeléses, keresztezett,  koncepcionális vizsgálattal tervezték az amifampridin biztonságosságát, tolerálhatóságát és potenciális hatékonyságát az ambuláns betegeknél diagnosztizált betegek A 3. típusú SMA-t. A vizsgálat várhatóan körülbelül 12 beteg bevonását tervezi, és a Catalyst várhatóan 2019 első felében jelentést készít a kutatás eredményeiről.

Patrick J. McEnany, a Catalyst ügyvezető igazgatója elmondta: "Nagyon örülünk annak, hogy dr. Maggi és Baranello, valamint a Fondazione Istituto Neurologico Carlo Besta munkatársai megállapodtak abban, hogy ezt a tanulmányt elvégzik a Firdapse katalizátorral a Spinal Muscular A 3. típusú atrófiát. Ha e vizsgálat eredményei támogatják a Firdapse biztonságosságát és hatékonyságát a 3. típusú SMA típusú ambuláns betegek kezelésében, akkor szándékunkban áll benyújtani a ritka betegségek gyógyszereinek megjelölését, és olyan klinikai programot folytatni, amely szükséges ahhoz, hogy a Firdapse erre a jelzésre. "

SMA állatmodellekben és SMA betegeken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a neuromuszkuláris csomópont (NMJ) jelentős strukturális és funkcionális hibákat mutat, amelyek megelőzik a betegség tüneteit, ami azt sugallja, hogy a károsodott NMJ-funkció hozzájárulhat az SMA patogeneziséhez és tüneteihez. Az NMJ-ben fellépő károsodások előfordulnak a motor idegsejtek degenerációját megelőzően, ami azt sugallja, hogy a kóros kórkép kóros kialakulása és / vagy ennek a struktúrának a hiánya kulcsfontosságú szerepet játszhat a betegség patogenezisében. Ezeket a hiányosságokat figyelték meg mind az NMJ elő-, mind posztszinaptikus komponenseiben, ami valószínűleg hozzájárul az NMJ és az izom innervációjának megőrzéséhez az SMA egérmodellekben. Végül NMJ diszfunkciót észleltek az SMA-betegeknél, főként a 3. típusú alcsoportban, amely hozzájárul a betegséghez társuló tünetekhez, és ez is elsődleges oka annak, hogy a Catalyst választotta ezt az új vizsgálatot SMA 3. típusú betegeknél.

Az amifampridin fokozza a neuromuszkuláris csomópontok átvitelét, és ezáltal segíthet megőrizni az NMJ-t és a motoros neuronokat ezen betegeknél. A katalizátor reméli, hogy az Amifampridine-kezelés tüneti enyhülést eredményez az SMA 3-as típusú betegek számára, és ennek a tüneteknek a megkönnyebbülésének értékelése, ha ez bekövetkezik, az új kísérlet elsődleges kimeneti változója. Ezen túlmenően, mivel az amifampridin fokozza az NMJ transzmissziót, azt is reménykedik, hogy a megnövekedett NMJ-funkció lassítja az SMA ideg degenerációs patológiájának előrehaladását. Azonban az új vizsgálatban a kezelési periódusok időtartamának köszönhetően nem lesz lehetséges ebben a kísérletben felmérni az SMA hosszú távú progresszióját ezen betegeknél.

A spinalis izomsorvadásról (SMA) a 3. típusú

A spinalis izomsorvadás (SMA) a Survival Motor Neuron (SMN) fehérje genetikai rendellenességeinek spektruma, amely befolyásolja a neuromuszkuláris csomópont működését. A patogenezis részlegesen előrehaladhat, mivel a diszfunkcionális neuromuszkuláris csomópontoktól nem fordul el a retrográd jelzés, ami idegkárosodáshoz és végül idegsejt-halálhoz vezet. Az SMN fehérje genetikai rendellenességeinek spektrumaként az állapot súlyossági sorrendben változik, és a betegséget a betegség klinikai tüneteire alapozva típusokba (SMA típusok 1-4) osztályozzák. Az SMA teljes incidenciája 6 000-10 000 élõszülésnek felel meg, és az esetek több mint fele az SMA 1-es típusának diagnosztizált. Az SMA 1. típusú betegek rossz prognózisának következtében a tényleges prevalencia alacsonyabb, mivel jóval több mint felét az SMA-betegek az 1. típusúak, és nagyon rövid élettartamuk van. A betegség heterogenitása és a várható élettartam változásai miatt a prevalencia nehéz meghatározható és nem jól definiálható az SMA különböző típusai számára. A jelenlegi becslések szerint a 2. és 3. SMA típusok prevalenciáját 100 000 emberre vonatkoztatva kb. 1,5, ezek többsége SMA 3. típusú, az SMA 3. típusú betegek hosszabb élettartama miatt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a Catalyst becslése szerint a 3. típusú SMA előfordulási gyakorisága az Egyesült Államokban körülbelül 2500-tól 3500 betegig terjed.
A 3. típusú SMA (néha Kugelberg-Welander-kór) klinikailag heterogén betegeket foglal magában. Gyakran érik el a gyermekkorban jelentkező főbb motoros mérföldköveket és a felnőttkori független gyaloglás. A csecsemőkorban általában proksimalis izom gyengesége van. Egyeseknek szükségük lehet a kerekesszék támogatására gyermekkorban, míg mások továbbra is gyengén járhatnak, és életképes felnőtt életet élhetnek, kisebb izomgyengeséggel. Az ambulást elveszítő betegek gyakran kialakulnak a scoliosis és más, a rossz mobilitással és izomtónással kapcsolatos egészségügyi problémák, például az elhízás és az oszteoporózis. Két súlyossági alcsoportot javasoltak annak a valószínűségének a alapján, hogy 10 éves korig járni tudnak, és a későbbi valószínűséggel, hogy elveszítik a 40 év feletti járási képességet. A járóképesség elvesztésének jelentős különbségeit megfigyelték a a gyengeség kezdete (SMA 3a) és az után (SMA 3b) 3 éves korban.

A Catalyst Pharmaceuticals cégről

A Catalyst Pharmaceuticals egy biogyógyszerészeti vállalat, amely innovatív terápiák kifejlesztésére és forgalomba hozatalára összpontosít olyan ritka, debilitáns, krónikus neuromuszkuláris és neurológiai betegségekben szenvedő betegek, köztük Lambert-Eaton myastheniás szindróma (LEMS), veleszületett myastheniás szindrómák (CMS), MuSK antitest pozitív myasthenia gravis és infantilis görcsöket. Az Firdapse® az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) által a LEMS és az Orphan Drugs Detection for LEMS, CMS és myasthenia gravis kezelésére áttörő terápiás megnevezést kapott. A Firdapse az első és egyetlen jóváhagyott gyógyszer Európában a tünetek kezelésére felnőtteknél a LEMS-szel.

A katalizátor CPP-115-et is fejleszt a refrakter infantilis spasmák és esetlegesen a refrakter Tourette rendellenesség kezelésére. A CPP-115 kapta az Amerikai Orvosvédelmi Hatóanyagot az FDA által az infúziós spasmák kezelésére, és E.U. A ritka betegségek gyógyszereinek jelölése a nyugati szindróma kezelésére az Európai Bizottság részéről. Ezenkívül a Catalyst a Sabril® (vigabatrin) generikus változatát fejleszti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése