2009. június 17., szerda

Plastin 3




Gén ami megvéd az SMA-tól: Plastin 3
Az SMA kutatások egyik vezető alakja, Dr. Bunhilde Wirth ismét kifőzött valami igazán figyelemre méltót. Talált egy gént - Plastin 3 -, amely képes módosítani az SMN1 gén hatását, és képes teljes védelmet nyújtani az SMA betegséggel szemben. A cikk a SCIENCE legutóbbi számában jelent meg. Ez az első eset, hogy egy olyan gént találnak, amely egy másik gén hiányát ellensúlyozni képes.
Dr. Wirth csapata olyan ritka családokat talált és vizsgált meg, ahol azonos SMN1 és SMN2 génekkel rendelkező testvérek, teljesen eltérő módon fejlődnek: az egyik SMA beteg, a másik ellenben teljesen tünetmentes. Ez az ellentmondás arra utalt, hogy lehetnek további módosító faktorok, amelyek képesek megvédeni az SMA betegségtől.
Gabriela Oprea, a laboratórium egyik PhD tanulója vizsgálta meg a szövetmintákat. Olyan géneket keresett, amelyek eltérő módon fejeződnek ki a testvérpároktól származó sejtekben. Azt fedezte fel, hogy, ellentétben az SMA beteg alanyokkal, a tünet mentes alanyok sejtjeinél a Plastin 3 gén magas szinten fejeződik ki. Ugyancsak úgy találták, hogy az összes, hibás SMN1 génnel rendelkező, de mégis tünetmentes alany nő nemű, ami összevág azzal, hogy a Plastin 3 gén az X, női nemi kromoszómán található.
Az okok, a kiterjedt kutatások ellenére egyenlőre nem ismeretesek. A Plastin 3 fehérjéje nagy mennyiségben termelődik a gerincvelőben, kapcsolatba lép az SMN-nel, és az aktinnal együtt egy nagy, sokfehérjés komplex részévé válnak a gerincvelőben. Azonos sejten belüli régióban találhatók meg a mozgató idegsejtekben, és mind a Plastin 3, mint az SMN termelődése növekszik egy sejt idegsejtté alakulásakor. A Plastin 3 ösztönzőleg hat az aktinra, ami fontos idegsejt nyúlványok növesztéséhez, és irányításához.
A Plastin 3 blokkolása egy egészséges sejtben súlyosan rontja az idegsejt nyúlványok növekedését, ezzel szemben a túltermelése idegsejt nyúlvány növekedést vált ki. És legfőképp a Plastin 3 túltermelése védelmet nyújtott azoktól az idegsejt nyúlvány zavaroktól, amelyeket az alacsony SMN szint okozott az SMA modell egér embriókban, és SMA zebra hal modellekben is.
Összegezve, mind a genetikai, mind a funkcionális vizsgálatok alátámasztják azt a feltevést, hogy a Plastin 3 védelmet nyújt az SMA-val szemben.
Ezek az eredmények ismét, és erőteljesen alátámasztják azt a feltevést, hogy az SMA betegséget az SMN idegsejt nyúlványokbeli funkciójának zavara okozza. A Plastin 3 SMA elleni védelmi funkciójának a felfedezése, lehetőséget ad új szabályozási mechanizmusok létrehozására, amelyek specifikusan a mozgató idegsejteket érintik, és amelyek felhasználhatók más mozgató idegi betegségek megértéséhez. Végül, ez az eredmény segíthet új SMA elleni hatóanyagok azonosításában.

Forrás: FSMA, Abstract: Science

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése